Afgelopen week sprak Diane, een cliënte van me over haar seksualiteitsbeleving in haar relatie. Ze kon helemaal niet genieten van seks met haar man. Wel had ze veel fantasieën over andere mannen.
Toen ik vroeg wat er precies gebeurt op het moment dat ze betrekking had met haar man, dan vertelde Diane dat ze vooral haar best deed om niet aan haar man te denken. Ze probeerde zich te ontspannen en aan andere dingen te denken en te hopen dat het zo snel mogelijk voorbij was. Maar vaak lukte dat niet en deed het zelfs pijn of vroeg ze om te stoppen.
Ik vroeg haar hoeveel keer ze intiem waren. Ze schaamde zich precies een beetje toen ze zei “oh, heel erg weinig”. Ik vroeg haar om een cijfer te noemen. Op deze vraag zei ze erg aarzelend en zelf een beetje vragend: 2 keer in de maand?
Hoeveel is normaal?
Net zoals bij heel veel mensen, heeft Diane een totaal verkeerd verwachtingspatroon over seks. Als je enquêtes leest over hoeveel keer je het moet doen om normaal gevonden te worden, dan is dat steevast 2 keer per week.
Hoe komt dit?
Wel, de media heeft hierin natuurlijk een belangrijke rol. Denk maar eens hoe seksualiteit vaak getoond wordt in films, series, boeken, …Eigenlijk is er maar 1 juist antwoord op de vraag: hoeveel keer moet je seks hebben. Het antwoord is: zoveel keer als jullie daar zelf zin in hebben.Als je alle verwachtingen kunt loslaten over hoe het moet, hoeveel keer het moet enzo… en vooral kunt voelen bij jezelf wat fijn is, dan ontstaat er vaak een hele nieuwe wereld. Seksualiteit is erg vaak een prestatiegerichte sport geworden, terwijl het iets is om van te genieten.
Hoe het probleem van Diane oplossen?
Diane zal dus in de eerste fase haar verwachtingspatroon kunnen bijschaven en vooral ook praten met haar man over seksualiteit. Wellicht is er in het verleden nooit echt gepraat geworden over seksualiteit en heeft Diane, maar ook haar man, een bepaald beeld over hoe het moet en hoe vaak het moet kan alvast een eerste stap zijn.Het zijn vaak erg spannende gesprekken en er vergt wel wat moed om het hierover te hebben. Vandaar dat een gesprek met een therapeut vaak goed werkt, omdat de therapeut de leiding kan nemen over het gesprek en net die vragen kan stellen die je anders misschien niet zou stellen.In een latere fase ga ik zeker met Diane ook kijken naar haar fantasieën, want daarin schuilen vaak verlangens die ook vragen om gehoord te worden.
Is dit voor jou herkenbaar en wil je ook werken aan een betere seksualeitsbeleving in je relatie? Neem dan contact op voor een verkennend kennismakingsgesprek.
Warme groetjes,
Britta
Volg Britta op
Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Cookieverklaring
Copyright © Sterk in Relaties